A TE IGÉNYEID, A TE KONYHÁD!

MILYEN ELEMEKBŐL ÉPÜL FEL EGY KONYHA?

A konyhád megtervezésénél számtalan alapanyag közül választhatsz. Minden részletet meghatározhatsz, hogy a végeredmény a te személyiségedet tükrözze és megfeleljen minden igényednek. Könnyen érezhetjük úgy, hogy elveszünk a design-lehetőségek sokaságában. Tisztázzuk hát, milyen részekből épül fel egy konyhabútor és milyen alapanyagokat használhatunk az elkészítésükhöz! A design lehetőségek sokaságában, könnyen úgy érezhetjük, hogy elveszünk. Tisztázzuk hát, milyen részekből épül fel egy konyhabútor és milyen alapanyagokat használunk az elkészítésükhöz!Mennyi tároló helyre van szükségünk? Hány fiók kell és milyen elrendezés lenne a leglogikusabb főzés közben, hogy minden kéznél legyen? A konyhabútor tervezése során az első feladatunk, hogy tisztázzuk az igényeinket, szükségleteinket, mivel ezek határozzák meg a szekrénytest, azaz a korpusz kialakítását. Érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen beépítendő gépeket szeretnénk és azok elhelyezése hogyan lenne a legelőnyösebb. A szekrénytest oldallapokból, fenékből, mosólábazatból, belsőelválasztókból, polcokból, hátlapból, illetve fenti szekrény elemek esetén tetőből áll. Mivel a korpusz nem képezi fontos részét a designnak, költséghatékonysági szempontból általában bútorlapból készül. Természetesen amennyiben tömör fából szeretnél konyhát, úgy annak minden elemét fából gyártjuk. Ez a része a bútornak általában láthatatlan marad, színben mégis érdemes hozzáigazítani a konyhánk arculatát leginkább meghatározó fronthoz.

A konyhád kialakítása és stílusa egyformán fontos. A szekrényajtó (front) az az elem, amely a legnagyobb részben felel az utóbbiért. Hatása a bútoron túl kiterjed a konyha, mint tér általános hangulatára, megjelenésére is. Sok munkával jár a tökéletes szekrények megtervezése, de a megfelelő ajtóstílus megtalálása az egyik legszórakoztatóbb feladat. Ha a hagyományos stílusú konyhát részesíted előnyben, akkor leginkább a mart vagy az üvegezett szekrényajtók tudják neked megteremteni az igazán otthonos, meghitt hangulatot. A rohanó városi életet ellensúlyozó, megnyugtató, minimalista stílus eléréséhez általában a letisztult, fogantyú nélküli ajtókat szokták választani. A szekrényajtók színe ugyanolyan fontos, mint a formája, mivel ez hatalmas hatással lesz a konyha kinézetére és hangulatára. Válaszd a klasszikusnak számító fehér vagy fa konyhabútor színt, vagy az egyre trendibbnek számító merész, sötét színek egyikét a konyhádba! Kísérletezz, és keverd az árnyalatokat, anyagokat és stílusokat, hogy igazán egyedi megjelenést hozz létre! Egy látványterv megrendelésével, már a konyhabútor gyártása előtt pontosan láthatod, milyen végső hatást fogsz elérni ötleteiddel. A különböző alapanyagok más és más lehetőséget rejtenek magukban, így szükséged lesz minimális anyagismeretre, amikor a konyhád stílusát tervezzed. Ismerkedj meg a legnépszerűbb kabinetajtó alapanyagokkal, és inspirálódj a képeinkkel, hogy konyhabútorod ne csak kiváló minőségű legyen, hanem funkciójában és stílusában is igazodjon az életstílusodhoz!

 • Laminált forgácslap/ bútorlap: A bútorgyártáshoz háromrétegű forgácslapot szoktak használni, másik nevén bútorlapot. A puhább középső réteget két keményebb külső határolja. A felülete laminált, mindig sima, nem lehet bele mintát marni. Ez az impregnált dekor papír a legkülönfélébb mintákban és színekben választható.
  Laminált réteg miatt könnyen takarítható és ellenállóbb a nedvességgel szemben. Népszerű, megfizethető alapanyag.
 • MDF: Az MDF (medium density fiberboard) egy vastagabb farost lemez, melynek minden oldala jól megmunkálható, így ezzel az alapanyaggal szinte bármilyen marásmintát el lehet készíteni. Felülete festhető (mattra vagy fényesre), vagy ellátható PVC fóliás bevonattal (matt, antik, fényes, akril). Bútor frontokhoz kiváló alapanyag, hiszen nagyon sok stílus elkészíthető belőle és ellenállóbb a vízzel szemben, mint a bútorlap vagy fa.
 • Táblásított fa: A szívünkhöz legközelebb álló alapanyag. A természet a legváltozatosabb színekkel és mintákkal ajándékozott meg minket. A fa a legmunkásabb az összes alapanyag közül, azonban a szépsége, természetessége nem összemérhető semelyik másik anyaggal.
  A fa fajtája meghatározó lehet a színnél, mintázatnál, Ugyanakkor festhetjük, lakkozhatjuk a felületet, mintát marhatunk bele az igényeidnek megfelelően.
  Időtálló, klasszikus alapanyag, amit a legkorszerűbb felület kezelési technikákkal teszünk tartóssá és ellenállóvá a vízzel, foltokkal, karcolásokkal szemben.

A konyha a legtöbb háztartás szíve, ezért elengedhetetlen, hogy minden dizájnelem funkcionális és esztétikus vonzerejű legyen – különösen a konyhai munkalapok. A kiválasztott felületeknek illeszkedniük kell életstílusunk igényeihez és személyes ízlésünkhöz. A sok rendelkezésre álló lehetőség miatt nehéz kiválasztani, melyik anyag fog a legjobban megfelelni az otthonodban. A különböző alapanyagok nem csak kinézetükben és tapintásukban különböznek, hanem figyelembe kell vennünk az eltérő tartósságot, tisztíthatóságot és azt, hogy mennyi karbantartást igényel az adott konyhapult. Győződj meg róla, hogy a munkalap választásod illik a konyhád többi részéhez; hogy mind anyagában, mind pedig színében jól kiegészíti a szekrény frontokat, a konyha többi bútorát és dekorációs elemeit.
Mi a KitchenDesignnál, már több mint 20 éve segítünk ügyfeleinknek kiválasztani és megtervezni a számukra legmegfelelőbb konyhabútort. Az alábbiakban a legnépszerűbb konyhapult anyagokról olvashatsz rövid jellemzést:

 • Laminált munkalap: 
  A leggyakrabban használt munkalap alapanyag.
  Több réteg nátronpapírt fenolos gyantával telítve állítják elő a HPL-t (High Pressure Laminate). A sajtolás előtt egy réteg nyomtatott dekorációs papírt helyeznek a nátronpapír tetejére. A kapott szendvicset hővel és magas nyomáson összeolvasztják. Mivel a fenol- és melamin gyanták hőre keményedő műanyagok, a kikeményedési folyamat a gyantát műanyaggá alakítja egy keresztkötési eljárással, amely a papírlapokat egyetlen, merev laminált lappá alakítja. A nagynyomású laminátumot sokféle ragasztóval rétegelik forgácslapra vagy MDF-re, mivel ezek stabil és gazdaságos alapot biztosítanak.
  Előnyei: Olcsó, sok színben kapható, könnyen tisztítható, foltálló, nem igényel karbantartást.
 • Táblásított fa:
  A fa természetes színe azonnal meghittséget varázsol minden konyhába. Munkapultnak leggyakrabban a fenyő, tölgy és bükk táblásított fát szokták használni. A táblásítás erős ragasztók segítségével történik, amivel még ellenállóbbá, erősebbé teszik a fa szerkezetét. Cégünk kizárólag felületkezelt fa konyhapultokat készít, mely során egy akril lakk réteg segítségével javítják az anyag természetes tulajdonságait: könnyen tisztíthatóvá válik, ellenálló lesz a vízzel és elszíneződéssel szemben. A lakkozást azonban legalább 10 évente meg kell ismételni. Ára jelentősen függ a kiválasztott fa fajtájától.
  Előnyei: Természetes alapanyag, könnyen tisztítható, foltálló, felújítható.
 • Akril lap, kvarc kompozit:

  Rendkívül tartós alapanyag, melyet először 1967-ben dobtak piacra Corian néven. Egyharmad részt szilárd, természetes anyagokból (gránit, kvarc vagy alumínium) és kétharmad részt műanyagok (akrilpolimerek, akril gyanta) keverékéből áll. Nem porózus, így a foltok nem hatolnak be a felületre. Az anyagmegmunkálás folyamata lehetővé teszi, hogy az egész konyhapult egy darabból álljon, illesztések nélkül, így ez jelentősen megkönnyíti a tisztítást, ellenállóvá teszi a penész és a baktériumok szaporodásával szemben.
  Rengeteg különböző színben kapható, de sok akril munkalap nagyon hasonlít a természetes kőhöz, de alacsonyabb költségekkel és karbantartás nélkül.
  Előnyei: Tartós anyag és szín, könnyen tisztítható és tisztán tartható, javítható, környezetbarát
 • Gránit munkalap:

  Klasszikus, természetes és drága alapanyag. A gránit munkalap vizuálisan a magas színvonalú konyhát a következő szintre emeli, és gyakran a szoba középpontjává válik. Nagyon kemény anyag, nem hajlamos a karcolódásra, bár nem alkalmas munkavégzéshez, mert eltompítja a késpengéket. A gránit ellenáll a hőnek is, így ideális a főzőlap közelében történő használata. A megfelelően kezelt gránitfelület nagyon ellenálló a foltokkal és folyadékokkal szemben.
  A gránit munkalapot minimum 1-2 évente impregnáló szerekkel kezelni kell, megfelelő karbantartás mellett azonban több generáció is használhatja ugyanazt a gránit konyhapultot.
  Előnyei: Természetes és időtálló alapanyag, hőálló, foltálló, vízálló, karcálló

Fogantyúk, beépített világítás, élvédők, belső fiókrendszerek, sarokpolcok, csaptelepek, mosogatótálcák és számtalan más kiegészítő segítségével teheted konyhádat még funkcionálisabbá és egyedibbé. Állandó partnerünk, az osztrák Schachermayer Kft. már több, mint 180 éve van a piacon és áruválasztékukban a legkülönbözőbb konyhai kiegészítők találhatók meg minden stílusban, magas minőségben. Böngészd a katalógusaikat és válaszd ki termékeik közül a számodra legmegfelelőbbet! 

SZEKRÉNYTEST, AZAZ KORPUSZ

fekete konyhabútor szeged

Mennyi tároló helyre van szükségünk? Hány fiók kell és milyen elrendezés lenne a leglogikusabb főzés közben, hogy minden kéznél legyen? A konyhabútor tervezése során az első feladatunk, hogy tisztázzuk az igényeinket, szükségleteinket, mivel ezek határozzák meg a szekrénytest, azaz a korpusz kialakítását. Érdemes végiggondolni azt is, hogy milyen beépítendő gépeket szeretnénk és azok elhelyezése hogyan lenne a legelőnyösebb. A szekrénytest oldallapokból, fenékből, mosólábazatból, belsőelválasztókból, polcokból, hátlapból, illetve fenti szekrény elemek esetén tetőből áll. Mivel a korpusz nem képezi fontos részét a designnak, költséghatékonysági szempontból általában bútorlapból készül. Természetesen amennyiben tömör fából szeretnél konyhát, úgy annak minden elemét fából gyártjuk. Ez a része a bútornak általában láthatatlan marad, színben mégis érdemes hozzáigazítani a konyhánk arculatát leginkább meghatározó fronthoz.

SZEKRÉNYAJTÓK, FIÓK FRONTOK

A konyhád kialakítása és stílusa egyformán fontos. A szekrényajtó (front) az az elem, amely a legnagyobb részben felel az utóbbiért. Hatása a bútoron túl kiterjed a konyha, mint tér általános hangulatára, megjelenésére is. Sok munkával jár a tökéletes szekrények megtervezése, de a megfelelő ajtóstílus megtalálása az egyik legszórakoztatóbb feladat. Ha a hagyományos stílusú konyhát részesíted előnyben, akkor leginkább a mart vagy az üvegezett szekrényajtók tudják neked megteremteni az igazán otthonos, meghitt hangulatot. A rohanó városi életet ellensúlyozó, megnyugtató, minimalista stílus eléréséhez általában a letisztult, fogantyú nélküli ajtókat szokták választani. A szekrényajtók színe ugyanolyan fontos, mint a formája, mivel ez hatalmas hatással lesz a konyha kinézetére és hangulatára. Válaszd a klasszikusnak számító fehér vagy fa konyhabútor színt, vagy az egyre trendibbnek számító merész, sötét színek egyikét a konyhádba! Kísérletezz, és keverd az árnyalatokat, anyagokat és stílusokat, hogy igazán egyedi megjelenést hozz létre! Egy látványterv megrendelésével, már a konyhabútor gyártása előtt pontosan láthatod, milyen végső hatást fogsz elérni ötleteiddel. A különböző alapanyagok más és más lehetőséget rejtenek magukban, így szükséged lesz minimális anyagismeretre, amikor a konyhád stílusát tervezzed. Ismerkedj meg a legnépszerűbb kabinetajtó alapanyagokkal, és inspirálódj a képeinkkel, hogy konyhabútorod ne csak kiváló minőségű legyen, hanem funkciójában és stílusában is igazodjon az életstílusodhoz!

bútorlap

Laminált faforgácslap/bútorlap

A bútorgyártáshoz háromrétegű forgácslapot szoktak használni, másik nevén bútorlapot. A puhább középső réteget két keményebb külső határolja. A felülete laminált, mindig sima, nem lehet bele mintát marni. Ez az impregnált dekor papír a legkülönfélébb mintákban és színekben választható. Laminált réteg miatt könnyen takarítható és ellenállóbb a nedvességgel szemben. Népszerű, megfizethető alapanyag.

MDF

MDF

Az MDF (medium density fiberboard) egy vastagabb farost lemez, melynek minden oldala jól megmunkálható, így ezzel az alapanyaggal szinte bármilyen marásmintát el lehet készíteni. Felülete festhető (mattra vagy fényesre), vagy ellátható PVC fóliás bevonattal (matt, antik, fényes, akril). Bútor frontokhoz kiváló alapanyag, hiszen nagyon sok stílus elkészíthető belőle és ellenállóbb a vízzel szemben, mint a bútorlap vagy fa.

tömbösített fa

Táblásított fa

A szívünkhöz legközelebb álló alapanyag. A természet a legváltozatosabb színekkel és mintákkal ajándékozott meg minket. A fa a legmunkásabb az összes alapanyag közül, azonban a szépsége, természetessége nem összemérhető semelyik másik anyaggal. A fa fajtája meghatározó lehet a színnél, mintázatnál, Ugyanakkor festhetjük, lakkozhatjuk a felületet, mintát marhatunk bele az igényeidnek megfelelően. Időtálló, klasszikus alapanyag, amit a legkorszerűbb felület kezelési technikákkal teszünk tartóssá és ellenállóvá a vízzel, foltokkal, karcolásokkal szemben.

MUNKAFELÜLET, KONYHAPULT

egyedi konyhabútor konyhapult

A konyha a legtöbb háztartás szíve, ezért elengedhetetlen, hogy minden dizájnelem funkcionális és esztétikus vonzerejű legyen - különösen a konyhai munkalapok. A kiválasztott felületeknek illeszkedniük kell életstílusunk igényeihez és személyes ízlésünkhöz. A sok rendelkezésre álló lehetőség miatt nehéz kiválasztani, melyik anyag fog a legjobban megfelelni az otthonodban. A különböző alapanyagok nem csak kinézetükben és tapintásukban különböznek, hanem figyelembe kell vennünk az eltérő tartósságot, tisztíthatóságot és azt, hogy mennyi karbantartást igényel az adott konyhapult. Győződj meg róla, hogy a munkalap választásod illik a konyhád többi részéhez; hogy mind anyagában, mind pedig színében jól kiegészíti a szekrény frontokat, a konyha többi bútorát és dekorációs elemeit. Mi a KitchenDesignnál, már több mint 20 éve segítünk ügyfeleinknek kiválasztani és megtervezni a számukra legmegfelelőbb konyhabútort. Az alábbiakban a legnépszerűbb konyhapult anyagokról olvashatsz rövid jellemzést:

konyhabútor bútorlap konyhapult

Laminált munkalap (HPL)

A leggyakrabban használt munkalap alapanyag.
Több réteg nátronpapírt fenolos gyantával telítve állítják elő a HPL-t (High Pressure Laminate). A sajtolás előtt egy réteg nyomtatott dekorációs papírt helyeznek a nátronpapír tetejére. A kapott szendvicset hővel és magas nyomáson összeolvasztják. Mivel a fenol- és melamin gyanták hőre keményedő műanyagok, a kikeményedési folyamat a gyantát műanyaggá alakítja egy keresztkötési eljárással, amely a papírlapokat egyetlen, merev laminált lappá alakítja. A nagynyomású laminátumot sokféle ragasztóval rétegelik forgácslapra vagy MDF-re, mivel ezek stabil és gazdaságos alapot biztosítanak.
Előnyei: Olcsó, sok színben kapható, könnyen tisztítható, foltálló, nem igényel karbantartást

konyhabútor fa konyhapult

Táblásított fa

A fa természetes színe azonnal meghittséget varázsol minden konyhába. Munkapultnak leggyakrabban a fenyő, tölgy és bükk táblásított fát szokták használni. A táblásítás erős ragasztók segítségével történik, amivel még ellenállóbbá, erősebbé teszik a fa szerkezetét. Cégünk kizárólag felületkezelt fa konyhapultokat készít, mely során egy akril lakk réteg segítségével javítják az anyag természetes tulajdonságait: könnyen tisztíthatóvá válik, ellenálló lesz a vízzel és elszíneződéssel szemben. A lakkozást azonban legalább 10 évente meg kell ismételni. Ára jelentősen függ a kiválasztott fa fajtájától.
Előnyei: Természetes alapanyag, könnyen tisztítható, foltálló, felújítható

konyhabútor kvarckompozit konyhapult

Akril lap, kvarckompozit

Rendkívül tartós alapanyag, melyet először 1967-ben dobtak piacra Corian néven. Egyharmad részt szilárd, természetes anyagokból (gránit, kvarc vagy alumínium) és kétharmad részt műanyagok (akrilpolimerek, akril gyanta) keverékéből áll. Nem porózus, így a foltok nem hatolnak be a felületre. Az anyagmegmunkálás folyamata lehetővé teszi, hogy az egész konyhapult egy darabból álljon, illesztések nélkül, így ez jelentősen megkönnyíti a tisztítást, ellenállóvá teszi a penész és a baktériumok szaporodásával szemben. Rengeteg különböző színben kapható. Sok akril munkalap nagyon hasonlít a természetes kőhöz, olcsóbb és nem igényel karbantartást.
Előnyei: Tartós anyag és szín, könnyen tisztítható és tisztán tartható, javítható, környezetbarát

konyhabútor márvány konyhapult

Gránit munkalap

Klasszikus, természetes és drága alapanyag. A gránit munkalap vizuálisan a magas színvonalú konyhát a következő szintre emeli, és gyakran a szoba középpontjává válik. Nagyon kemény anyag, nem hajlamos a karcolódásra, bár nem alkalmas munkavégzéshez, mert eltompítja a késpengéket. A gránit ellenáll a hőnek is, így ideális a főzőlap közelében történő használata. A megfelelően kezelt gránitfelület nagyon ellenálló a foltokkal és folyadékokkal szemben. A gránit munkalapot minimum 1-2 évente impregnáló szerekkel kezelni kell, megfelelő karbantartás mellett azonban több generáció is használhatja ugyanazt a gránit konyhapultot.
Előnyei: Természetes és időtálló alapanyag, hőálló, foltálló, vízálló, karcálló

KIEGÉSZÍTŐK

konyhabútor alföldi

Fogantyúk, beépített világítás, élvédők, belső fiókrendszerek, sarokpolcok, csaptelepek, mosogatótálcák és számtalan más kiegészítő segítségével teheted konyhádat még funkcionálisabbá és egyedibbé. Állandó partnerünk, az osztrák Schachermayer Kft. már több, mint 180 éve van a piacon és áruválasztékukban a legkülönbözőbb konyhai kiegészítők találhatók meg minden stílusban, magas minőségben. Böngészd a katalógusaikat és válaszd ki termékeik közül a számodra legmegfelelőbbet!