Mai bejegyzésünkben egy érdekes történetet olvashattok a konyhákról és a konyhabútorokról. Hogyan is jutottunk el az ősi konyháktól a napjainkban használatos modern konyhákig?

Az ősi, első konyhák már az ókorban is jelen voltak. A tűzhelyeket kőből rakták az ételeket megtüzesített kőlapokon sütötték. Az árpád korban már használták a kemence elődjét, ami nem volt más, mint egy átizzott kőlap, sütőharanggal lefedve.

Ne menjünk vissza ennyire az időbe, nézzük meg a konyha és a konyhabútor kialakulásának lépéseit!

Az első tudatos „konyha” évszázadokon keresztül az erre a célra szánt helyiség közepén álló tűz volt. Miután feltalálták a kéményt elkezdődött a mai formájában ismert konyha evolúciója. Ugyanis a kémény használatával a fal mellett lévő teret kezdték el használni konyhának, de itt még mindig nyitott tüzelésű építménnyel. Ezekben az időkben gyakran a konyha több funkciós volt, hiszen egyben nappali és sokszor hálószobaként is funkcionált. Ezeknek a konyháknak a bútorai és berendezései ezt a több funkciós szerepet töltötte be. A 18. századig a vizet udvari kútról hordák be.

  1. századtól a konyha nagyobb hangsúlyt kapott, tudatosabb kezdett lenni a kialakítása, praktikumok kerültek bele. Jellemzően tágasabb terek voltak. Kezdetben a különböző formájú és kiegészítőkkel rendelkező kemence jelenítette meg a konyhát, de ekkorra már főleg a városokban egyre népszerűbb volt vaskályhák alkalmazása is. Nagyszerűen fűtött és a teteje tökéletes volt főzésre is. A 19 század második felében megjelenő konyhai gáz, valamint a vezetékes víz, illetve a szennyvíz elvezetése hatalmas előrelépés volt. Ezek kényelmesebbé tették a konyhában dolgozók életét. Igazán nagy áttörésnek számított a 20. század elején az elektromos áram konyhai használata. 1930-ban megjelent az első elektromos konyhai sütő.Innentől kezdve rohamosan kezdett el fejlődni a konyha, és vele együtt a konyhabútorok is.

Trendek a konyhában:

Margerete Schütte – Lihotzky építész, modern lakások tervezésére kapott megbízást 1926-ban Frankfurt város vezetőségétől. Ennek a munkának a legjelentősebb része a Frankfurti konyha, ami napjainkban is jelen van.  Jellemzője a tudatosan megtervezett, előre beépített, költséghatékony, helykihasználási és funkcionális szempontokat követő konyha.

Gépesítés a konyhában.

1940 –es évektől elkezdődött a konyhai elektromos gépek gyártása, forgalmazása. Kezdetben főleg turmixgépek, darálok és később megjelentek az első mikrohullámú sütők is. 1980-as években megjelenő szagelszívókkal együtt kezdett divatba jönni az úgynevezett amerikai stílusú konyha.       ( Egy következő cikkünkben részletesen bemutatjuk a konyhagépek evolúcióját is)

1950-es Kölni bútorvásár után jelentek meg az első konyhatervezők és konyhakivitelező cégek.  Elindult egy lavinaszerű fejlődés.  Ilyenkor már alap elvárás volt például a hideg-melegvizes csap, mosogató, szennyvízelvezető, elektromos vagy gázos tűzhely. Nem sokkal később már elképzelhetetlen volt a konyha hűtőszekrény nélkül.

Hamarosan megjelentek a mesterséges anyagok, speciálisabb szekrények, front minták. Kezdetben a fehér színű konyhabútorok gyorsan elkezdtek egyre színesebbek, lenni.

Kövessétek minket az oldalunkon vagy akár a Facebookon.

Ha szeretnél egy új konyhát vagy csak tanácsra, ötlete van szükséged, akkor keressetek minket bizalommal. Nagy tapasztalattal rendelkező tanácsadó kollégáink bármikor a rendelkezésetekre állnak.

Elérhetőségeink:

www.kitchendesign.hu

info@kitchendesign.hu

+36304092488