Az új konyhabútorunknak mind használati, mind esztétikai szempontból tökéletesnek kell lenni.  Egy intenzíven használt konyha nagy páratartalma és a változó hőmérséklete miatt nagyon fontos a bútort alkotó anyagok megfelelő minősége.

Az anyagok kiválasztásánál más szempontokat kell figyelembe venni a három fő alkotó résznél.

1, Korpusz (szekrénytest)

2, Front (ajtó)

3, Munkalap

Fontos, hogy a kiegészítők is összhangban legyenek. Megfelelő legyen a fogantyú, figyeljünk rá, hogy hol használunk üveg vagy akár krómozott felületeket.

Korpusz (szekrénytest) anyaga

A konyhabútoraink nagy részében valamilyen a megrendelő által választott színű és mintázatú laminált faforgácslapból készülnek. Természetesen ettől el lehet térni. Jellemzően rétegelt lemezt, faforgácslapot, felületkezelt tömör fát szoktunk beépíteni.

Frontok (Ajtók) anyaga

Ezt a felületet kell a legnagyobb körültekintéssel megválasztani, hiszen ez burkolja be a konyhabútor platform legnagyobb részét. Ezen múlik, hogy fiatalos, meghitt, rusztikus, minimál, vagy akár extravagáns környezetben éljük a konyhánkban töltött időnk teljes részét.

Nézzünk néhány jellemző alapanyagot:

 MDF  (Medium Density Fibreboard = Közepes Sűrűségű Farostlemez)

A fóliázott MDF  Kemény, alak és mérettartó termék, melynek a PVC fólia fénynek, vegyszereknek és a nem túl nagy mechanikai hatásoknak ellenálló felületet kölcsönöz.

A festett MDF-ből készült frontok a mechanikai hatásoknak, kevésbé állnak ellen. Nagy előnye, hogy szinte bármilyen színében rendelhető selyem- vagy magas fényű, sőt akár antikolt felülettel is. A végeredmény egy “folyamatos” szín, amelyben nincsenek árnyalatok az ajtón belül, illetve nincsenek erezetek.

Az MDF bútorfront árban a bútorlap és a valódi fa frontok között helyezkedik el. A széles késekkel mélyen mart, a keretes minták, az antikolt és a magasfényű MDF frontok jellemzően drágábbak egyszerűbb mintájú, nem magasfényű társaiknál.

Furnérozott faforgácslap:

Ezt a felületet tetszés szerint lehet színezni, pácolni, lakkozni, olajozni és viaszolni is. A furnér kiválasztásakor szintén nagyon sok lehetőség közül választhatunk. A hazai fafajok furnérjától a trópusi fajtákig nagyon széles a választék. Ez az az ajtó típus, ahol a fantázia is teret nyerhet egy-egy szép rajzolatos furnér kiválasztásakor.

Tömör fa ajtó:

A fából készült frontok természetes szépsége nem hasonlítható össze semmivel. Frontgyártáshoz minden esetben kizárólag válogatott alapanyagokat használunk fel. A bútorajtók felületén megjelenő rajzolatváltozások és színeltérések a fa természetes felépítését tükrözik, ezért megengedettek. Sőt a valódi fa éppen ettől szép! E termékekben a fény hatására érési folyamat játszódik le, melynek során színük  fajtától függően az idő folyamán különböző mértékben változhat.

A fa bútorfrontok ára a legmagasabb. Fafajtától függően kevésbé drága a fenyő, tölgy és a bükk, magasabb árkategóriát képeznek a gyümölcsfák, cseresznye, dió illetve a juhar és az egzotikus, trópusi fajták.

A munkalap anyaga

A konyhapultok munkalapjainak anyaga is nagyon sokféle lehet.

  • Hagyományos munkalap: nagy nyomással készült laminált anyaggal bevont faforgácslap.
  • Fa munkalap:  mindig valamilyen kemény fafajtából készül. Mindegy, hogy hazai, trópusi vagy préselt bambuszból készül, a felületét kemény olajjal kezeljük több rétegben.
  • Gránit vagy akril munkalap amellett, hogy igen esztétikus látvány, tulajdonságaiban a legtartósabb anyagokkal vetekszik. Konyhapultként alkalmazva életszerű használat mellett szinte minden káros hatásnak ellenáll.
  • Edzett üveget munkalap  A színes üveg  vonzza a szemet. Festett üveg áttetsző felülete mély benyomást kelt, mely a színek pompáját még jobban kiemeli. A matt, szaténfényű felületek azonban a fényt különböző irányokba szórják a térben. Az üveg dekor ezért teljes anyagként egy finom selymes csillogással hat.

Ha nem szeretnéd konyhádat a véletlenre bízni, akkor mi segítünk neked. Nagy tapasztalatú designer, tanácsadó kollégáink rendelkezésedre állnak, hogy a konyhád funkcióiban és stílusában is tökéletes legyen.